tirsdag den 29. juni 2010

Familiefest

I lørdags var vi til familiefest med min fars familie, dvs. vi var hans søskende, mine fætre og kusiner, vores børn og efterhånden også børnebørn, således vi var fire generationer til sommerkomsammen. Det er en hyggelig tradition og det er dejligt at se hinanden i hvert fald denne ene gang om året. Festen holder vi hos min kusine, som købte min farmor og farfars ejendom, da de pga. alder måtte flytte, så stedet har en stor betydning for os alle og det er næsten som at komme hjem til farmor og farfar.
Til festen er der nogle helt bestemte traditioner, vi ikke kan undvære. Der er bla. "Bulbrobassen", som er en flødebollemaskine og er man heldig/dygtig kan man nå at få rigtig mange flødeboller.
Til eftermiddagskaffen er der hjemmebagte boller og i år var der medaljer, som vores tante altid lavede, da vi var børn og jeg havde denne lagkage med. Fyldet var hyldeblomstmousse og friske jordbær - det er en rigtig sommerlagkage.
En anden fast bestanddel i sommerfesten er en softicemaskine og ungerne synes, det er rigtig skønt bare at kunne lave alle de is, de kan drømme om at spise.
I år var vi ikke så mange, som vi plejer, men det var rigtig hyggeligt og måske kommer vi op på fuld styrke næste år.
Vi er en meget sangglad familie og laver til disse sommerfester en sang, hvor der hvert år bliver lavet et nyt vers - dette års skribent havde desværre glemt, at det var hans tur, så jeg tror, han er ved at tænke over sit vers til sangen... vi glæder os til at se det.

Det er sommer, det er sol og det er...

lykken at lægge sig ud i en krog godt gemt af vejen for alt og alle og så bare nyde solen, en god bog og roen - ungerne er taget på ferie, så hunden og jeg er alene hjemme i dagtimerne - næsten som at være teenager igen.
Havedørene, som vi har mange af i vores hus, bliver åbnet på vid gab fra morgenstunden og så kan genvex-anlægget godt slappe af, for intet kan hamle op med den friske sommerluft gennem huset.

Denne weekend har været en af de mere aktive. Jeg har været til sommerfest/ hyggelig aften med nogle af mine kolleger, hvor vi af en dygtig kok fik forevist lidt molekylærgastronomi, hvor han lavede lakridskaviar, fint skum med orangesmag og der var nok 200 små flasker med aromaer - nogle mere populære end andre, kan man roligt sige og der kom vældig gang i fantasien om, hvad de kunne bruges til...
Efter "foredraget" fik vi den lækreste mad, bla. lakserulle og en rulle med parmaskinke og friskost med hakkede pistacienødder og gedderogn m.v. ... uuhm det var lækkert.

Til dessert var der creme brûlée med parfait på "chokoladejord" , et frisk jordbær, en spiselig blomst, hvor vi blev enige om, at det var da vist ikke hele blomsten, man skulle spise og frysetørrede hindbær.
For mig er desserten altid middagens højdepunkt og denne var bestemt også under denne kategori.
Hjemme har den stået på sommerens første jordbær med fløde - mmm en klassiker man aldrig på må være foruden i løbet af en sommer.

Lørdag efter familiefest skulle ungerne sove hos mine forældre, så de søndag kunne køre i sommerhus, så snart de var klar, så husbonden min og jeg nød et glas kølig rosé på terrassen om aftenen foran pejsen - det var hygge.

torsdag den 24. juni 2010

Sankte Hans, Sankte Hans

Hvor er det en hyggelig tradition, vi har her i Danmark, sådan at fejre lyset og sommeren - og der er helt sikkert flere gamle traditioner bag, som måske er gået lidt i glemmebogen, i hvert fald i min lige nu.
I går skulle min datter spille med P-fags band (valgfag i 6. og 7. kl. på skolen) til dimissionsfest for 9.kl. eleverne. Min mand var heller ikke hjemme, så jeg tog min søn med til Skt. Hans i Laurbjerg sammen med mine forældre og niece.

Spejderne havde lavet et kæmpe bål i den gamle grusgrav og lidt forskellige aktivitetet såsom at smadre tallerkener, "magtkamp på bjælke" og kaste våde svampe i hovedet på den modige, der stillede sig op bag skærmen og da min far altid er frisk på en vandkamp, var han ikke længe om at stille sig op bag skærmen - og sjovt nok kom de svampe, der fløj om bag skærmen retur til/på kasteren - det havde de ikke lige regnet med, men sjovt var det.

Bålet blev tændt og heksen sendt afsted - godt det nu kun er købte heksehyl, der får hende til at hvine! Grusomt at tænke på, man har brændt levende mennesker på bål...
og tænk... jeg glemte at snuppe et billede af det flotte bål, blot fordi jeg sådan faldt i snak, tsk, tsk...

Det var rigtig hyggeligt at møde gamle venner og så aftale, at vi da skal ses igen - så må vi jo bare huske på det, ikk'?